2015. jún 18.

Beszélnünk kell a Rosarno videóról...

írta: _Maverick
Beszélnünk kell a Rosarno videóról...

immigrants_1556080c.jpgMár hetek óta uralják a médiát a bevándorlókkal/menekültekkel kapcsolatos hírek nem csak Magyarországon, de szinte az egész világban. Tegnap a déli határon létesülő kerítéssel kapcsolatos bejelentés után újabb szintre lépett ez a jelenség. Ez természetesen megmutatkozik a cikkekhez fűzött hozzászólásokban és a közösségi médiában is, ahol a napi fejleményeken kívül rendre helyet kapnak blogbejegyzések, vélemények, kétes eredetű információk, különböző megalapozott és megalapozatlan elméletek és videók is, egyre magasabbra és magasabbra korbácsolva az indulatok hullámait.

Mint minden témának, így ennek is megvannak a maga visszatérő toposzai, amelyek szinte minden felületen újra és újra előkerülnek a hozzászólások között. Ezek közül is kiemelkedik egy videó, amely egy olasz kisváros utcáin randalírozó afrikaiakból álló csoportot mutat majd 3 percig.


A videóval találkoztam már angol és német felirattal is, számtalan példányban fellehető, de a lényeg mindig ugyanaz: Olaszországban már „állandó háború” zajlik, ezt akarjuk talán a saját országunkban is? A videóban nem hangzik el, hogy mit látunk, hogy pontosan hol történnek az események, de még csak az sem, hogy mikor. Egyértelműen azt sugallja az egész, hogy egy napjainkból származó felvétellel van dolgunk, amely egy átlagos hétköznapot mutat be… Ezt támasztja alá látszólag az is, hogy a legtöbbször előkerülő kópiát 2015. június 5-én töltötték fel a Youtube-ra.

Elképedve néztem a megrázó felvételeket, és arra lettem figyelmes, hogy azokon többször láthatóak profi fotósok is, ergo egyrészt ez egy rendkívüli esemény, amelyre kiérkeztek tudósítani, másrészt kell lennie róla valahol egy anyagnak. Viszonylag hamar sikerült megtalálni a megfelelő kulcsszavakat, amelyek segítségével cikkek tucatjaira leltem… Lássuk hát, hogy mi is látható az ominózus felvételen! (Azóta felhívták rá a figyelmem, hogy a lentebb leírtak korrekcióra szorulnak, a cikk végén található a helyesbítés.) 

Az események Rosarno községben játszódnak 2010 januárjában (nem tévedés, 5 évvel ezelőtt). A kis olasz település elsősorban a növénytermesztésből látja el magát. A helyi ültetvények elsősorban zöldségek és gyümölcsök termesztésével foglalkoznak, az üzletág pedig a calabriai 'Ndrangheta bűnszövetkezet ellenőrzése alatt áll. A térségben sok volt az illegális afrikai bevándorló, akik minden nap a megfelelő helyeken gyülekezve vártak arra, hogy felvegyék őket napszámban – és persze feketén – a környező birtokokon való munkára. Az éjszakákat jobbára elhagyatott gyárépületekben és más egyéb ideiglenes hajlékokban töltötték.

A feszültség már évekkel korábban elkezdett gyűlni, és 2008-ban kis híján lángra is lobbant a puskaporos hordó. Ekkor egy fegyveres éjszaka belépett az egyik alvóhelyül szolgáló lepusztult gyártelepre, és rálőtt az ott alvókra. Két embert ért találat, egy 21 éves fiatal súlyosan megsérült. A bevándorlók másnap békés tüntetést tartottak, amelynek keretében egy petíciót adtak át a helyi vezetőségnek, amelyben emberibb bánásmódot kértek. Ekkor még nem történtek további atrocitások.

2010-ben azonban már nem volt megállás. Egy nap helyi fiatalok autóból adtak le lövéseket légpuskával a munkából visszatérő feketék egy csoportjára. Ezt követően kezdetét vették a dühödtebb tüntetések, amelyek akkor szabadultak el végleg – és eredményezték a videón látható jeleneteket –, amikor a korábban említett gyártelepen újabb 2 emberre lőttek rá. A feldühödött migránsok mellett az első nap utcára ment a helyiekből szerveződő, benzines kannákkal és vasrudakkal felszerelkezett 100 fős csoport is, amely barikádokat emelt az ismert szálláshelyek környezetében, illetve elfoglalták a városházát is, követelve a migránsok eltávolítását.

barricades.jpg

A két napig tartó zavargásokban 53-an sérültek meg: 18 rendőr, 14 helyi és 21 bevándorló. Az események lezárásául a hatóságok a több mint 1000 bevándorlót a „saját védelmük érdekében” összegyűjtötték, és más településekre, „megőrzőkbe” szállították őket a helyiek üdvrivalgása közepette. Az átmeneti hajlékként használt épület maradványokat buldózerekkel takarították el. Az agresszió kapcsán letartóztatott helyiek között volt Antonio Bellocco, a helyi szervezett bűnözői csoporthoz közel álló ismert személy is…

immigrants-leaving-rosarn-001.jpg

A sajnálatos események nem követeltek halálos áldozatokat. A felvétel mégis letakart holttestekkel kezdődik. Ezek egy korábbi, a Rosarnóban történtektől független esemény képei: 2008-ban a helyi maffia végzett ki 6 afrikait, feltehetőleg kábítószer-kereskedelemmel kapcsolatos „nézeteltérések” miatt (később kiderült: ártatlanok voltak, erről részletesebben a bejegyzés végén található helyesbítésben lehet olvasni).

Ez tehát nagyjából a teljes történet, amely némiképp árnyalja a képet és további kérdéseket vet fel és bizony nem csak a bevándorlókról állít ki bizonyítványt. A videót százával, ezrével osztják meg, alatta minden alkalommal szaporán gyűlnek a dühödt hozzászólások, amelyek „vademberekről”, „söpredékről”, „majmokról” értekeznek… Mindezt a háttér ismerete nélkül. Mit mondhatunk el mindennek tükrében? Ami a történteket és a felelősséget illeti, Agazio Loierót, Calabria tartomány kormányzóját idéznénk: „Az erőszak elfogadhatatlan volt, de a migránsokat  erősen provokálták.”

Mentségül szolgálhatnak az előzmények a város utcáin történtekre? Természetesen nem – és ezt nem győzzük hangsúlyozni… Mást jelent az előzmények ismeretében az egész történés, mint amit a videó sugallni akar? A leghatározottabban igen…


–-----------------------


Ezen videó csak egy a milliárdnyi félrevezető módon, kontextus nélkül és egyértelműen propaganda jellegű célokkal tálalt anyagokból, amelyek manapság a világhálón keringenek (és most egyáltalán ne csak az illegális bevándorlás kérdésére gondoljunk). Ahogy mondani szokták: az interneten megtalálható minden és annak az ellenkezője is. Emiatt egyre nehezebb tájékozódni, és egyre könnyebben beszippanthatja a gyanútlan szörfözőt egy-egy alternatív univerzum, amely aztán az egész világágnézetét átalakíthatja akár egyetlen jól irányzott csapással, egyetlen néhány perces videóval is. Bármilyen hajmeresztő állításhoz lehet találni egy azt alátámasztani látszó írást, elő lehet bányászni egy megfelelő módon vágott felvételt, vagy egy alkalmasan megszerkesztett fotót. Lehet anonim forrásokra hivatkozni, vagy kitalált – és leellenőrizhetetlen – neveket megadni… A valóság pedig rendszerint komplexebb, mint a koholmány, így befogadása és megértése is több erőfeszítést igényel, ennek megfelelően sokszor nehezebben is talál utat magának. Ebben a világban egyre fontosabbá válik a szelektálás, a kritikus gondolkodás, a forráselemzés, a kérdezés képessége. Egyre lényegesebb, hogy egy a fentihez hasonló videó kapcsán ne az legyen az első reakciónk, hogy feltétel nélkül elfogadjuk a látottakat (sőt, terjeszteni is kezdjük), hanem hogy kérdéseket tegyünk fel: Mi ez? Miért történik? Hol történik? Mikor történik? Mi ez a Youtube csatorna, milyenek a többi videói? Hol lehetne utánanézni a látottaknak egy másik forrásból is?

Sok szó esik arról, hogy a jelenlegi oktatási modell már nem felel meg a 21. századi kihívásoknak. A magam részéről aggódva szemlélem a természettudományok visszaszorulását, és egyenesen ijesztőnek tartom az informatika oktatás állapotát. Legalább ilyen fontos lenne azonban arról is beszélni, hogy mik azok a képességek, amelyek 20-30 évvel ezelőtt egyáltalán nem tűntek kulcsfontosságúnak, mára azonban egyre inkább elengedhetetlenné válnak. Az alternatív valóságok korában (bővebben erről itt írtunk korábban) ezek közt is az élbolyba kívánkoznak a végtelen mennyiségű információban való értő keresés és a források kritikus értékelésének képességei… Nyilvánvalóan nehéz, és komoly odafigyelést igényel ezek tantárgyi keretek közé illesztése, de véleményem szerint elengedhetetlen lenne. Ezen képességek nélkül a könnyen befolyásolható, még formálódó világnézettel rendelkező gyermekek nagyon könnyen elveszthetik kapcsolatukat a valóság partjaival, és az igazságokat nem ismerő kuszaságok tengerén találhatják magukat…

--------------------------------------------

Helyesbítés (június 22, 21.31)

A kommentek közt előkerült egy anyag, ami alapján felvetődött, hogy a videó nem a rosarnoi eseményeket mutatja be, hanem 2014-ben történteket. Ennek kapcsán további kutatások után sikerült előkeresni egy még régebbi felvételt (2008-ból származót), amely valóban igazolja, hogy a videó nem készülhetett a 2010-es atrocitásokról. Az újabb – képeiben egyébként a fentivel azonos – Youtube feltöltés alatt már megtalálható a dátum is, amely alapján fel lehetett lelni az eseményekről készült híradásokat (a Wikipédián jól összegyűjtötték a hírportálokra és TV társaságok anyagaira mutató linkeket). A zavargások a fentebb említett 6 afrikai kivégzése után törtek ki Castel Volturnóban 2008 szeptember 18-án. A kezdeti hipotézis az volt, hogy a 6 afrikaival és a rajtaütés helyszínének tulajával drogügyek miatt végzett a Camorra (maffia). Később azonban bebizonyosodott, hogy az áldozatok ártatlanok voltak, és semmilyen kapcsolatban nem álltak sem a maffiával, sem a kábítószer-kereskedelemmel. Franco Roberti ügyész szerint a Camorra így akarta távozásra bírni a bevándorlók helyi csoportjait, egyfajta megfélemlítés volt ez, amelynek voltak már előzményei. Az elkövetkező hónapokban a Casalesi klán 107 tagját tartóztatták le, köztük a támadások fő koordinátorait. Az őrizetbe vettek közül többen szerepeltek az ország 30 legkeresettebb bűnözőjének listáján.

Elnézést a tévedésért, ahogy a bemutatkozó posztban írtam, ez természetesen profi stáb hiányában nem zárható ki. Borzasztó érzés, amelyet csak némiképp enyhít, hogy a mondanivalón mindez nem változtatott gyökeresen. Tulajdonképpen ironikus módon sikerült a kelleténél jobban bemutatni, hogy milyen nehéz kihámozni a szükséges információt az internet bugyraiból. 

Források
Immigrant riot in Italy leaves 37 injured after series of beatings by white youths

Southern Italian town world's 'only white town' after ethnic cleansing

Italian riots: migrants and residents clash in southern town

Speed Investigations of Rosarno Attacks

Immigrants Riot at Rosarno

Racial violence continues in Italy as four migrant workers wounded in shootings

A vonatkozó Wikipédia oldal még több cikk linkjét gyűjtötte össze

A Castel Volturnóban történt mészárlásról készült anyagokra mutató linkek gyűjteménye

The Florentine

 

--------------------------------------------

New Deal Blog a Facebookon
(Ha a kedves olvasó semmiképpen nem szeretne lemaradni a Facebook oldal frissítéseiről sem, akkor látogasson el az oldalra, és a fejlécben található „Tetszik” ikonon található kis nyíl segítségével megnyitható legördülő menüben kattintson az „Értesítéseket kérek” opcióra.)

Szólj hozzá

oktatás internet kommentek bevándorlás xenofóbia Afrika