2019. máj 21.

Kibeszélő - Európai Választások 2019

írta: _Maverick
Kibeszélő - Európai Választások 2019

european_elections_2019_enrico_bertuccioli.jpeg

Vasárnap az immár hosszú évek óta zajló permanens kampányolást ismét megszakítja átmenetileg egy tényleges voksolás… Nehéz lenne bármi olyat írni az előttünk álló EP választásról, amit ne írtak volna meg már máshol, emiatt csak amolyan kibeszélőnek szánom ezt a bejegyzést, amit majd a kommentelők írnak meg alább. Ráadásul meglehetősen kiábrándultan is viszonyulok az eseményhez, mivel a magam részéről a demokrácia megcsúfolásának tartom azt, hogy pár nappal a választások előtt még szép számban vannak azok a pártok a kontinensen, amelyek nem kötik választóik orrára, hogy ők végső soron melyik frakcióban is foglalnak majd helyet… Figyelembe véve a pártfegyelem intézményét nem túlzás azt mondani, hogy milliók szavaznak majd vakon emiatt. A pártok pedig majd eldöntik az eredmények fényében, hogy ők hétfőtől tulajdonképpen mit is képviselnek. Ehhez párosul a tény, hogy Európa szerte a választók többsége inkább kezeli az eseményt egy belföldi véleménynyilvánításként sem mint egy nemzetközi, következményekkel járó szavazásként.

Mindezek után nem is kívánok további véleményt formálni, de mindenkit szeretnék szavazásra buzdítani! Talán már sokan látták ezt a kis videót, ami legalább arra jó, hogy nagyon alapvető szinten tisztázza melyek is az EU döntéshozó szervei:



Aki szeretne részletesen tájékozódni az esélyekről, annak javaslom a Politico közvélemény-kutatások sokaságát aggregáló oldalát, ahol országonként lebontásban szemrevételezhetjük a legfrissebb eredményeket (különösen ajánlom Nagy-Britannia megtekintését)!
https://www.politico.eu/2019-european-elections/

Hogy kicsit érdekesebbé tegyük az események követését, az alábbiakban lemérhetjük, hogy a mi mikroközösségünk miként teljesít a 10 9.8 millió politológus országában, illetve hogy mennyire tér el ez a buborék az ország egészétől a preferenciáit illetően! (Hangsúlyozom, hogy a szavazást kezelő modulokra semmilyen módon nem látok rá, így semmilyen személyes adat, sőt, IP cím sem válik láthatóval a klikkeléssel.)

Végezetül egy gondolat: elképesztően furcsa lesz Baló nélkül követni az eredményhirdetést vasárnap este. :(

----------------------------------------

Frissítés (Május 26., vasárnap reggel 6 óra)

Nézzük akkor, hogy miként szavazott illetve tippelt a törzsközönség! Az alábbiak a szombat este 20.30-as állást tükrözik.

A net- és hírfüggő online is aktív szubkultúrából merítő semmilyen módon sem reprezentatív felmérés alapján a válaszadók 87.5%-os részvétel mellett az alábbi módon szavaznak a mai nap folyamán:

 

1. Momentum – 50.7%
2. LMP és Kétfarkú Kutya Párt – 17.5%
3. Fidesz – 7.9%
4. Jobbik – 4.8%
5. MSZP – 1.6%
Mindenki más: 0%

A közösség tippjeinek átlagából születő kollektív tipp a végkimenetelt illetően:

 

Részvétel: 35.6%

1. Fidesz-KDNP - 53.4%
2. Jobbik – 8.4%
3. MSZP – 8.3%
4. DK – 8.2%
5. Momentum – 4.8% (a párt a válaszadók 46.3%-a szerint jut be)
6. LMP – 3.75% (a párt a válaszadók 12.3%-a szerint jut be)
7. Kétfarkú Kutya Párt – 1.7%
8. Mi Hazánk – 1.4%
9. Munkáspárt - <1%

Nem túl meglepő, hogy ez nem adja ki a 100%-ot az átlagolások után (valószínűleg nem mindenki mérlegelte, hogy a tippjei kiadják-e együtt az egészet): ez összesen alig 91%. Ha felskálázzuk 100-ra, és kerekítünk egy tizedesre, akkor erre jutunk:

 

1. Fidesz-KDNP – 58.7%
2. Jobbik – 9.2%
3. MSZP – 9.1%
4. DK – 9.0%
5. Momentum – 5.3%
6. LMP – 4.1%
7. Kétfarkú Kutya Párt – 1.9%
8. Mi Hazánk – 1.5%
9. Munkáspárt - <1%
Szólj hozzá