2017. feb 15.

Zajból jel, jelből használható tudás

írta: _Maverick
Zajból jel, jelből használható tudás

info-overload1.jpg2017. február 7-én sajnálatos módon elhunyt a világszerte ismert és népszerű statisztikus, a Gapminder életre hívója, Hans Rosling. Emlékezetes és látványos előadásai kérlelhetetlenül mutatnak rá, hogy bizonyos dolgokról milyen keveset tudunk, hogy a valóság és a népszerű hiedelmek mennyire eltávolodtak egymástól, hogy mennyire nem tudunk lépést tartani a felgyorsult fejlődéssel, mennyire ragaszkodunk régi, elavult tényekhez. Szemléletes prezentációi közül számos megtalálható és megnézhető online, sőt, a Gapminder oldalán magunk is kreálhatunk látványos grafikonokat. Emlékül idézzük fel a legutóbbi TED előadását, amit fiával – egyben a vállalkozás jelenlegi zászlóvivőjével – közösen készített, és közben próbáljuk meg magunk is megválaszolni a feltett kérdéseket!

Ezen előadás megtekintése kapcsán ismét előkerül az a visszatérő kérdés, amelyről már többször esett szó: miként lehet eligazodni ebben az információs zajban, ami körülvesz minket; hogyan lehet javítani a jel/zaj arányon? Már régóta terveztem, hogy megosztom veletek az én módszereimet, amelyek segítségével egyrészt próbálom kihalászni az értékes tartalmakat a bitek örvénylő tengeréből, másrészt igyekszem rendszerbe is foglalni őket, hogy aztán ha az élet úgy hozza, akkor ismét fel tudjam idézni az olvasottakat. Mivel ezt könnyebb elmondani és megmutatni, így a hosszú gépelés helyett egy új formátumot választottam, és elkészült az alábbi Youtube videó, amely 3 kérdést jár körbe:

1. Az információ hatékony keresése
2. Az információs buborékban rekedés elkerülése (Erről a témáról érdemes megnézni egy másik TED videót.)
3. Az információ tényleges tudássá alakítása

/A korlátozott technikai lehetőségek miatt a hang nem ideális, a mikrofon nem a legjobb - élőben pl. nyoma nincs az s-sz-zs hangok furcsaságának -, és baromi nehéz vágás nélkül összeszedetten és lendületesen beszélni... de kezdetnek talán nem teljesen elfogadhatatlan ez a kísérlet.../

Az „adásban” elhangzó oldalakhoz, alkalmazásokhoz kapcsolódó linkek:

Ezek persze csak az én módszereim, amelyek egyáltalán nem biztos, hogy a legjobbak vagy a legérdekesebbek. Emiatt várjuk mindenki saját tippjeit a kommentek közt, legyen szó akár javasolt oldalakról, akár hasznos alkalmazásokról.

 --------------------------------------------
New Deal Blog a Facebookon

(Ha a kedves olvasó semmiképpen nem szeretne lemaradni a Facebook oldal frissítéseiről sem, akkor látogasson el az oldalra, ahol a fejlécben található „Követem” ikon segítségével kaphat értesítéseket az új bejegyzésekről.)

--------------------------------------------

Ne feledd, rajtad, a Te megosztásaidon, a Te elbeszéléseiden, a Te kommentjeiden is múlik, hogy mit tart fontosnak a társadalom, hogy miről beszélnek az emberek! Tegyél érte, hogy a „csendes többség” a „többséghez” méltó módon határozza meg a közbeszédet, és hogy ne essen a hangos kisebbség túszául! Terjeszd, amit fontosnak tartasz!

Szólj hozzá

média információ hírfogyasztás