2016. júl 29.

Forródrót I. - 2016, 30. hét

írta: _Maverick
Forródrót I. - 2016, 30. hét

forro-drot.jpgEgy egyedül írott blog nyilván nem alkalmas arra, hogy komplett hírügynökségekkel rivalizálva minden lényeges eseményről napi rendszerességgel számoljon be. Sajnos a nagyobb lélegzetvételű bejegyzések közt rendszeresen több idő telik el, mint amit igazán szeretnék, eközben pedig rengeteg fontos és/vagy érdekes téma elveszik az éterben. Ezt némiképp ellensúlyozva arra jutottam, hogy talán van létjogosultsága egy olyan rovatnak, amely időszakosan szemezget a világsajtóból és a világhálón fellelhető végeláthatatlan mennyiségű anyagból, hogy azon említésre méltó témák se vesszenek el a ködös félhomályban, amelyekkel vagy keveset vagy csak egészen más szemszögből foglalkozik a mainstream média, illetve amelyekről a belátható jövőben nem születik majd átfogó poszt a blogon. Ezek egy része a blog Facebook oldalán is megosztásra kerül, de érthető – és egyre inkább általam is támogatott – módon nem mindenkinek van FB oldala, a jobb oldalon lévő hasábra pedig minden bizonnyal nem tekint rá minden visszatérő olvasó napi rendszerességgel, így ennyi ismétlés alighanem belefér.

Többször felmerültek már a hozzászólások közt a különböző ajánlott forrásokkal kapcsolatos kérdések. A Forródrót névre keresztelt rovat keretein belül igyekszem majd olyan oldalakat is ajánlani, amelyeket érdemes lehet követnie az adott téma iránt érdeklődő olvasóknak. Ennyi felvezetés után nézzük az elmúlt hetek felhozatalát!

Kezdjük a klímaváltozással kapcsolatos cikkekkel. Nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy ez a téma nem csak a környezetvédelem szempontjából érdekes, ugyanis a bolygó éghajlati viszonyainak megváltozása egyre fontosabb szerepet játszik a geopolitika alakításában is.

1. A héten elképesztő hőmérsékleti rekordok dőltek meg a Közel-Keleten, amelyről a blog FB oldala is beszámolt. 
 

Az imént láttam egy időjárás-előrejelzést a CNN műsorán. A Közel-Keleten ezekben a napokban megdőlt a keleti félgömbön...

Közzétette: New Deal Blog – 2016. július 25.

2. Eközben a Távol-Keleten az egyre nagyobb problémát okozó vízhiány következtében nő a feszültség a térség országai közt, amelyek ugyanazokra a hatalmas, több államot érintő folyamokra támaszkodnak, emiatt elkerülhetetlenül együtt kell(ene) működniük. Miközben azonban az igények egyre növekednek, a rendelkezésre álló víz mennyisége csökken, és ez különösen a kisebb – emiatt kevesebb ráhatással bíró – országokat igen nehéz helyzetbe hozza.

Water Security in South Asia: Running Dry and Running Out of Options

In the latest dispute between India and Pakistan, Islamabad has taken New Delhi to the International Court of Arbitration in The Hague over a longstanding water treaty. The move does not bode well for bilateral mediation between the two adversarial neighbors, and it underscores the greater difficulty of solving water disputes throughout the entire region. India, Pakistan, China, and Bangladesh rely on the same rivers for the wellbeing of their people, economies, and ecosystems. While every party agrees the stakes are incredibly high, there has been inadequate agreement on the multilateral frameworks and information sharing that could reduce rather than inflame regional tensions.

3. Kaliforniában soha nem látott mértékű erdőtüzek tombolnak Los Angeles környékén. Az elmúlt években már igen nehéz volt egyáltalán „tűzszezon”-ról beszélni az USA-ban, mert a tűzoltók szinte szünet nélkül küzdenek az európai szemmel nézve nehezen értelmezhető méretű lángokkal. Los Angeles környékén a 2011 óta eltelt időszakban 3 esztendőnyinek megfelelő mennyiségű esővel hullott kevesebb a sokéves átlaghoz képest. A rekordszárasság eredményeként Kaliforniában jelenleg 40 millió elhalt fát tartanak nyilván, amelyek közül 29 millió az elmúlt évben pusztult el, ezzel jelentősen megnövelve a pusztító tüzek kialakulásának esélyét. 

The Sand Fire in Santa Clarita Offers Omens of a Fiery Future

 

Simply put: Extreme weather and climate conditions have helped produce this fire’s extreme behavior. Firefighters won’t catch much of a break from the weather all this week.

4. Ha vírusokkal, járványokkal, antibiotikum-rezisztenciával kapcsolatban akar tájékozódni valaki, akkor erősen ajánlott Laurie Garrett (Twitter: @Laurie_Garrett) és Maryn McKenna (@marynmck) követése. Utóbbi szerző blogján jelent meg egy cikk a Zika-vírus elleni küzdelemről, pontosabban annak hiányáról. Annak ellenére, hogy már az USA-ban is majdnem 3000 ember fertőződött meg, a Kongresszusnak nem sikerült a 7 hetes nyári szünet előtt megszavaznia a célra elkülönített 1,1 milliárd dolláros összeget. A novemberi választások miatt valószínűleg így majd fél évvel eltolódik ez a döntés. Sajnálatos módon a szúnyogok és a vírusok nem tartanak nyári szünetet, nem kell nekik vízum, nem állnak meg a határon, és nem foglalkoznak sem kerítésekkel, sem parlamenti választásokkal... A klímaváltozás eredményeként egyre több veszélyes faj és kórokozó él meg a trópusoktól távol is, ennek ellenére alig pár évvel a világsajtót bejáró Ebola-járvány után - a frissnek mondható tanulságok és tapasztalatok ellenére - a világ vezetői megdöbbentő érdektelenséggel és inkompetenciával állnak hozzá az emberiségre ténylegesen egzisztenciális veszélyt jelentő járványokhoz. 

CDC Director: ‘This Is No Way to Fight an Epidemic’ 

Mosquitoes don't go on summer break. This is no way to fight an epidemic.

We would like to begin really important activities that will help us, for instance, better understand the long-term impact on infants born to mothers who are infected over the long term. We would like to improve our ability to diagnose Zika. We’d like to have better ways to control mosquitoes. Those are all going to take significant effort and significant time, and we are not able to get the aggressive start on them we would like to.

Miközben politikusok hajlamosak már majd minden bűncselekmény kapcsán háborús retorikát alkalmazni, a Kínát körülvevő tengereken ténylegesen nagyhatalmak hadihajói néznek egymással farkasszemet.

5. A feszültség az utóbbi időben csak nőtt a Kelet-kínai-tengeren Kína és Japán között, erről számolt be a cogitASIA cikke. 

East China Sea Dispute is Getting Worse not Better

Following a temporary thaw in China-Japan relations after the 2015 Security Talks, maritime territorial tensions have ramped up again in the East China Sea. In the recent talks between Premier Li Keqiang and Prime Minister Shinzo Abe on the sidelines of the Asia-Europe summit meeting (ASEM) in Mongolia, Abe raised concerns over China’s expanding military activity in the East China Sea.

6. A Dél-kínai-tengerrel kapcsolatban eközben egy hágai nemzetközi bíróság kimondta, hogy az ENSZ Tengerjogi Egyezménye értelmében Kínának nincs joga a vitatott területekhez. 

Hága: Kína jogtalanul birtokol dél-kínai-tengeri szigeteket 

Egy hágai bíróság kimondta, hogy Kínának nincs történelmi joga a dél-kínai-tengeri területekhez, és megsértette a Fülöp-szigetek szuverenitását, amikor közeli zátonyokon terjeszkedett. A Fülöp-szigetek örül, Kína viszont már jó előre jelezte, hogy nem fogja elfogadni a döntést, szerintük a testület nem is illetékes az ügyben. Tajvan sem fogadja el a bíróság megállapításait.

7. Kína természetesen jelezte, hogy figyelmen kívül hagyja a testület döntését. Ez nem példa nélkül álló eset: majd minden nagyhatalom vonta már ki magát hasonló szervek döntései alól. Ez felveti a kérdést: egyáltalán van-e értelme a nemzetközi jognak? Alighanem – velem együtt – sokan azt a választ adnák csípőből, hogy vajmi kevés, hiszen senkit nem lehet kényszeríteni az egyezmények betartására. Létezik azonban egy másik megközelítés is: ahogy azt Louis Henkin mondta, „majdnem minden állam majdnem mindig eleget tesz majdnem minden nemzetközi jogi kötelezettségének”. Emiatt mégis létezik egy olyan egységes normarendszer, amihez lehet igazodni, és amely az esetek döntő többségében irányadóként szolgál. Ez hozzájárul a nemzetközi rend fenntartásához még akkor is, ha majdnem minden ország néha ki is vonja magát a döntések hatálya alól. Ezzel a témával foglalkozott a héten a David Rothkopf (@djrothkopf) vezette Foreign Policy Editor's Roundtable podcastjának aktuális epizódja is. A műsort mindenkinek csak ajánlani tudom!

8. A végére egy szívmelengető videót hagytam. Az Index Bálint gazdával készített egy interjút 97 éves születésnapja alkalmából. Érdemes rászánni 18 percet erre a videóra, ami tele van megszívlelendő gondolatokkal. Különösen megindító a 12.00-nál kezdődő eszmefuttatás, amelyben arról beszél, hogy a Rákosi rendszer idején nem érezte azt, hogy ő nyomorúságba került volna, mert körülötte nagyon sokan voltak hasonló helyzetben, így elfogadhatónak érezték a körülményeket. Ez a gondolat valamelyest egybecseng azzal, amit az „A boldogtalanság nyomában” című bejegyzés vége boncolgatott.

Életútját hallgatva akaratlanul is el-elszégyelli magát az ember, hogy milyen dolgok miatt képes néha panaszkodni, illetve hogy milyen vélt vagy valós akadályok miatt ad fel valamit az életben. Van mit tanulnunk azoktól a még ma is köztünk élő emberektől, akik megélték ezeket a viharos időket. Becsüljünk meg minden alkalmat, amikor még meghallgathatjuk történeteiket és gondolataikat! Becsüljük meg azt a világot, amelyet mindezen körülmények ellenére felépítettek és örökül hagytak nekünk! Meggyőződésem, hogy ha a sok negatív hír és probléma mellett minden médiafelület akárcsak napi egy ilyen jellegű vezető anyagot hozna, akkor egy boldogabb, elégedettebb és kiegyensúlyozottabb társadalomban élnénk.

--------------------------------------------

Néhány technikai jellegű kérdés az olvasók felé (természetesen minden más észrevételt várunk a hozzászólások közt): 

 

--------------------------------------------

Ne feledd, rajtad, a Te megosztásaidon, a Te elbeszéléseiden, a Te kommentjeiden is múlik, hogy mit tart fontosnak a társadalom, hogy miről beszélnek az emberek! Tegyél érte, hogy a „csendes többség” a „többséghez” méltó módon határozza meg a közbeszédet, és hogy ne essen a hangos kisebbség túszául! Terjeszd, amit fontosnak tartasz!

  --------------------------------------------
New Deal Blog a Facebookon
(Ha a kedves olvasó semmiképpen nem szeretne lemaradni a Facebook oldal frissítéseiről sem, akkor látogasson el az oldalra, és a fejlécben található „Tetszik” ikonon található kis nyíl segítségével megnyitható legördülő menüben kattintson az „Értesítéseket kérek” opcióra.)

Szólj hozzá

forródrót