2014. nov 26.

Ajánló: Clayton Christensen gondolatai

írta: _Maverick
Ajánló: Clayton Christensen gondolatai

"Az történt, hogy az elmúlt időszakban Európában, Japánban és az USA-ban folyamatosan egyre kevesebb költünk a piacteremtő innovációk érdekében, és egyre többet hatékonysági innovációra. Szóval abban a hitben áldozunk innovációra, hogy az majd növekedést hoz, de valójában munkahelyek megszüntetésére költünk. Ez a gond."

-Clayton Christensen-

inn.jpegAz innováció kiemelkedő szerepéről a 21. századi gazdaság és társadalom formálásában aligha kell túl sok embert győzködni. A startup vállalkozásokkal kapcsolatos hírekkel, a Szlícium-völgy gigászairól szóló beszámolókkal minden nap találkozhatunk az online sajtóban. Talán Edison óta nem volt ekkora kultusza a feltalálóknak, modern szóval élve az „innovátoroknak”, noha időközben alapvetően megváltozott, hogy mit is értünk ezen fogalmak alatt.

A bőségesen rendelkezésre álló információ mellett is felvetődik azonban a kérdés: mit is tudunk valójában az innovációról? Milyen fajtáit különíthetjük el? Mi az innováció szerepe a makrogazdaságban? Mi a cégek túlélésének kulcsa hosszú távon? Miért bukhatnak el idővel látszólag modern, a korral haladó vállalkozások is, és miért nem tudnak lépést tartani a fejlődéssel? Miként válhat nem csak az innováció hiánya, de annak nem megfelelő formája is a fejlődés gátjává? Clayton Christensen munkássága ezekkel a kérdésekkel foglalkozik. Az Indexen ma megjelent vele készült riportot érdemes elolvasni: Rossz úton jár a kapitalizmus.

christensen.jpgAz Innovator's Dilemma című könyvét magam is olvastam, és bár kétségkívül nem tartozik ez az írás a világtörténelem legolvasmányosabb darabjai közé, rendkívül érdekes és tartalmas, amelyet minden érdeklődőnek bátran tudok ajánlani. Nem csak újnak ható gondolatokat prezentál a szerző, de mindezt rengeteg példán keresztül teszi, ezzel éreztetve, hogy a leírt jelenségek bizony nem csak elméletben léteznek, hanem valóban fontos szerepet játszanak világunk alakításában. Érdeklődve várom a Kapitalista dilemmája című új könyvét is!

Szólj hozzá

innováció Clayton Christensen