2017. jún 15.

Kibeszélő: Mindörökké Facebook?

írta: _Maverick
Kibeszélő: Mindörökké Facebook?

header.pngA közösségi média és elsősorban a Facebook életünkben betöltött szerepe és a társadalomra gyakorolt hatása szinte minden a jövőhöz köthető aktuális téma kapcsán megkerülhetetlen kérdéssé vált . Legyen szó akár a migrációról, akár a legutóbbi választásokról, az álhírekről, a tanulásról és a 21. századi oktatásról folyó vitákról, a tájékozódás mikéntjéről, a figyelmünk szétforgácsolódásáról és ennek hatásairól, a mindennapjaink megéléséről: előbb-utóbb legalább egy kósza gondolat erejéig előkerül a közösségi oldal. Jól mutatják ezt az elmúlt hónapok hozzászólásai itt a blogon is. Adódik a kérdés: most már mindig így lesz ez? Mi lehet a Facebook jövője és világunkban betöltött szerepe? Miként ...

Tovább Szólj hozzá

jövő közösségi média Facebook

comments powered by Disqus
2017. jún 05.

A kultúránk Mi magunk vagyunk!

írta: _Maverick
A kultúránk Mi magunk vagyunk!

„Csönd van. A dudva, a muhar,
A gaz lehúz, altat, befed
S egy kacagó szél suhan el
A nagy Ugar felett.”

- Ady Endre -

popularnews.gifSzokták mondani, hogy az élet a legnagyobb forgatókönyvíró. A legjobb, legszebb, legmegrázóbb történetek néha ott hevernek előttünk, csak észre kell venni őket, le kell hajolni értük. Sokszor a történetek lassan, apró darabokban, bekezdésenként bontakoznak ki akár hetek vagy hónapok alatt. A sorok szinte észrevétlenül gyűlnek, ahogy lassan, leszegett fejjel járjuk az idő ösvényét, és ha nem szakítunk időt arra, hogy egy-egy pillanatra megálljunk, felkapaszkodjunk egy képzeletbeli nyugodt magaslatra, és visszatekintsünk a hátrahagyott szakaszra, akkor el is mulaszthatjuk a mögöttünk és körülöttünk ...

Tovább Szólj hozzá

média bulvár populizmus civilizáció közösségi média

comments powered by Disqus
2017. máj 24.

A szülőföld szeretete és a kivándorlás

írta: _Maverick
A szülőföld szeretete és a kivándorlás

A mai elgondolkodtató vendégposztban Foied vinom pipafo cra carefo (korábbi írása az irodalomoktatásról itt érhető el ) két összetartozó kortárs magyar regényen keresztül közelít a migráció, közelebbről a kivándorlás kérdéséhez, annak a lélektani oldalára helyezve a hangsúlyt. Az írás kiválóan érzékelteti, hogy miként járulhat hozzá egy társadalmi jelenség jobb megértéséhez a szépirodalom. Megszabadulva a kommunikáció folyamát kötött medrekbe terelő, sokszor indulatokat generáló konkrét valós példáktól sokkal inkább képesek vagyunk magunkat beleélni az adott helyzetbe, és feltenni a kérdéseket: vajon mi mit gondolnánk, mit éreznénk a szereplők helyében?

...

Tovább Szólj hozzá

irodalom bevándorlás kivándorlás

comments powered by Disqus
2017. máj 14.

Egy koszorúzás margójára

írta: _Maverick
Egy koszorúzás margójára

Két évvel ezelőtt a miniszterelnök tusnádfürdői előadása kapcsán már született egy külön bejegyzés a napi politikai események és politikai színjátékok kommentálásának hiábavalóságáról. Most látszólag mégis kivételt teszünk Orbán Viktor kínai koszorúzása kapcsán... De csak látszólag, mert ez a poszt elsősorban nem Orbán Viktorról, sőt, még csak nem is a „keleti nyitás” politikájáról szól, hanem olyan az esemény kapcsán feltehető elvi kérdésekről, amelyekre mindenkinek saját magának kell megtalálnia a választ, és amelyek közelebb vihetnek annak megértéséhez, hogy tulajdonképpen mit is vár(hat)unk el nem pusztán konkrétan Orbán Viktortól, hanem általában a mindenkori vezetőinktől a 21. században.

70c4atkk8ctxiatrs.jpeg

...

Tovább Szólj hozzá

politikus társadalom értékrend

comments powered by Disqus
2017. máj 09.

Ajánló - Miért éppen a Nyugat?

írta: _Maverick
Ajánló - Miért éppen a Nyugat?

konyvtar.jpgTöbbször elhangzott már a blogon, hogy a napi kétbekezdéses hírek mellett/helyett nagyon érdemes minimum átfogóbb elemző cikkeket, de inkább bizonyos témákat körbejáró nagyívű könyveket is olvasni ahhoz, hogy jobban megértsük a nagy képet, és kontextusba tudjuk helyezni a jelen történéseit (illetve felülemelkedjünk azokon, amelyeknek a világon semmi jelentősége nem lesz már két hét múlva sem, nemhogy egy évtized elteltével) . Az előző bejegyzés alatt Yuval Noah Harari munkássága ( Sapiens , Homo Deus ) nyomán kialakuló eszmecsere fényesen igazolta mindezt. Ebben a vendégposztban a kommentszekció visszatérő vendége, Gobber vállalkozott arra, hogy bemutassa ás ajánlja az alábbi két művet:

Tovább Szólj hozzá

könyv társadalom civilizáció gondolkodásmód

comments powered by Disqus
2017. ápr 28.

Forródrót II.

írta: _Maverick
Forródrót II.

forro-drot.jpgElérkezett az idő ismét egy csokorra való olvasnivaló átadására. Pontosabban: az idő már sokkal korábban is elérkezett, csak gépelni ne kellene mindehhez... Az ajánlót két blokkra lehet bontani: az elsőben néhány elgondolkodtató, a népszerű álláspontokkal részint szembemenő külföldi írás szerepel a legkülönfélébb témákban a gondolatébresztés és az információs-buborékok tágítása céljából; a második blokkban pedig a magyar politikával foglalkozó, különböző okokból érdekes cikkek kaptak helyet, némelyek a blogon korábban megjelent gondolatok illusztrálására. Vágjunk is bele!

...

Tovább Szólj hozzá

forródrót

comments powered by Disqus
2017. ápr 21.

Olcsóbban, hangosabban, ocsmányabban!

írta: _Maverick
Olcsóbban, hangosabban, ocsmányabban!

talking-news-heads.jpg2016 után talán már elcsépeltnek tűnhet a média válságáról beszélni. Álhírek, politikai okokból elfogult tudósítások, a vélemény-újságírás térnyerése, különböző médiavállalatok megfelelő érdekcsoportok által történő felvásárlása: nem múlik el nap, hogy ezekről ne esne szó. Hozzászoktunk, már-már „hallgatás beleegyezés” alapon elfogadtuk ezt az állapotot, és mára már köztudott tényként kezeli a széles közönség, hogy nem is létezhet nemhogy politikailag független, de talán már csak mérsékelten elfogult tájékoztatás sem. Ez már önmagában is éppen elég baj lenne, de mindez csak a történet egyik része , így ebben a bejegyzésben nem is erről a már sokszor kibeszélt témáról lesz szó!

Van itt a ...

Tovább Szólj hozzá

média politikus információ tájékoztatás közösségi média Trump

comments powered by Disqus
2017. ápr 05.

Előre a múltba vagy vissza a jövőbe?

írta: _Maverick
Előre a múltba vagy vissza a jövőbe?

A modern civilizáció egyik alappilléreként tartjuk számon, hogy a természettudomány és a technológia fejlődése megállíthatatlan. Különösen erős ez a vélekedés a 21. század hajnalán: mintha valamilyen a bolygók pályáját meghatározó gravitációhoz hasonló láthatatlan erő szabná meg a fejlődés megmásíthatatlan ívét . Érdemes azonban egy pillanatra elgondolkodni, és feltenni a kérdést: vajon tényleg így van ez? És ha igen, akkor vajon minden problémánkra megoldást adhat egy nap a tudomány?

evolution-man-computer.gif

A második kérdés a könnyebb: a rövid válasz egy kategorikus nem. Könnyű ezt belátni, hiszen számos problémánk nem tudományos, hanem morális jellegű. A tudomány meg tudja mondani, hogy egy bizonyos vegyület milyen reakciókon keresztül ...

Tovább Szólj hozzá

jövő internet innováció gondolkodásmód

comments powered by Disqus
2017. már 27.

Kibeszélő: Száz év szorongás (Publius Hungaricus)

írta: _Maverick
Kibeszélő: Száz év szorongás (Publius Hungaricus)

Az utóbbi idők legjobb és legfontosabb írása jelent meg ma az Index hasábjain Orbán Krisztián (Publius Hungaricus) tollából. Érdemes objektíven, előítéletek nélkül hozzálátni, akár többször elolvasni, átgondolni, majd megosztani másokkal is. Akár egyetért vele valaki, akár nem; akár fellelkesedik tőle, akár felháborodik, egy dolog biztos: ez egy kiváló alap ahhoz, hogy egyáltalán elinduljon egy beszélgetés, amire hozzászólások formájában mindjárt adott is a lehetőség! 

Száz év szorongás

publius.jpg

„A magyar politika immáron száz éve akadályozza az ország felzárkózását. Szorongó, a túlélésükben bizonytalan rezsimek uralták az országot az elmúlt évszázadban, amelyek a következő rendszerváltástól való ...

Tovább Szólj hozzá

kibeszélő Magyarország

comments powered by Disqus
2017. már 13.

Amikor még uraltam gondolataim...

írta: _Maverick
Amikor még uraltam gondolataim...

 „ Ha nem tudsz repülni, fuss!
Ha nem tudsz futni, sétálj!
Ha nem tudsz sétálni, akkor mássz!
De akármit is csinálsz, muszáj haladnod előre!”

-Martin Luther King-

A múlt hét közepén sor került életem eddigi egyik legfontosabb 45 percére. Egy olyan állásinterjúra, amit korábban még remélni is csak óvatosan mertem... Az eredményre még várnom kell, de akármi is lesz a kimenetel: a 3 hónap hosszúra nyúlt felkészülési időszak nem múlt el komoly tanulságok nélkül.

Immár majdnem egy év telt el az életemből azzal, hogy egy antwerpeni gyémántműves hozzáállásával polírozgattam az életrajzom és a motivációs levelem utolsó karaktereit is. 11 hónap a négy fal között a jelentkezések és a Google keresések erdejében, a ...

Tovább Szólj hozzá

internet gondolkodásmód

comments powered by Disqus